Ismét a Zsuzsi főz-ből:
Grissini
50 dkg liszt
1 tasak (7 gramm) száraz élesztő
só (nálunk két teáskanál vált be)
2 evőkanál olaj
2.8-3 dl meleg víz (amennyivel nem ragad a tészta)
A hozzávalókból tésztát készítek robotgép segítségével. Először 280 ml vizet javaslok hozzátenni, mert nekem eddig nem nagyon kellett több, de ez a liszt minőségétől is függ. A géppel jó hólyagosra dagasztatom a tésztát, akkor jó, amikor elválik az edény falától, nem ragad, egy gombócba áll össze. Letakarom, duplájára kelesztem. Ha megkelt, formázom.
Erre két verzió van: vagy letépkedek belőle és ezeket a tenyeremmel kb. 10 cm hosszú, kb. egy centi vastag rudakká sodrom, vagy az egész tésztát kinyújtom, felvágom egy centis csíkokra és tenyérrel megsodrom ezeket, hogy a hengeres formát megkapjam.
Előmelegített 250 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sül meg, de azért rá kell nézni, mert lehet, hogy előbb kész lesz. Sütés előtt meg lehet szórni szezámmaggal, lenmaggal, reszelt sajttal, darálatlan mákkal, a tésztájába tehető zöldfűszer, és így tovább.
Érdemes a fele-harmada mennyiségű tésztából csinálni, a tészta maradékát pedig a következő recept szerint hasznosítani (vaj mennyiséghét ne felejtsétek el megfelezni-harmadolni).
Utolsó kommentek