"Kék szalag" almás pite

Alaptészta: Két és fél cs liszt, egy evőkanálnyi cukor és fél kikskanálnyi só, három evőkanálnyi olajjal összekever. Hozzáad egy csésze puha vajat. Gyorsan beledolgozza. Ad hozzá negyed csésze hideg vizet és két kikanálnyi fehér borecetet vagy citromlevet. Belegyúrja, hajtogatva. Két részre osztja, fóliában hűtőbe teszi.

6 csésze vékonyra szeletelt almát előkészít. Felét átpárolja.

Fél csésze cukrot és 1/3 csésze barnacukrot összekever. Ad hozzá egy kiskanálnyi fahéjat, negyed kk szekfűborsot és negyed kk szerecsendiót.

Szűrőkanállal kiszedi az almát. Hozzáadja a fűszeres cukrot.

Kinyújtja 5 mm-re a tésztát, vagy vékonyabbra. 23 cm-s piteformát tepsibe tesz, meghinti lisztel, úgy teszi bele a tésztát. Az aljába szór egy kis marék zabpelyhet. Rákanalazza az almát és tesz rá pár vajpöttyöt.

A felső téstát is kinyújtja. Ráteszi, rányomkodja, a szélét visszahajtogatja. A szélét piteformázza az ujjaival. Lekeni tojással, megszórja fahéjas cukorral. Ollóval kivagdossa.

200 fokos sütőben 10 percig süti, utána 190 fokon 40-45 percig süti, légkeverés nélkül, hogy ne égjen meg a széle. Teljesen ki kell hűteni szeletelés előtt, ez minimum 2 óra.