Madártej – 1 perc alatt mikrózott habbal –, avagy szigetek az angolkrém-óceánon

 
Az eredeti receptben se liszt, se puding, se keményítő nincs. 15 tojás a javaslat, de kipróbálva úgy ítéltem meg, annyira nincs is szükség…
Nagyon megörültem, mikor a mikrózott hab ötletére találtam, mert a habgaluska főzése pepecselős, maszatolós volt, ráadásul jellemzően rövid időn belül össze is esett.
Ennek vége, mostantól egyszerű, gyors és akár még másnap is hetykén álló habokat kapunk – már ha marad még addigra belőle!

Hozzávalók:
2 liter tej
1-2 vaníliarúd
cukor ízlés szerint
8 tojás

Elkészítés:
Felteszem a tejet melegedni a bevágott vaníliarudakkal együtt. A tojásokat 1-1 keverőtálba szétválasztom, a sárgájához hozzákeverem a cukrot (én 10 dekát), majd a meleg tejből 1-2 evőkanállal átmerve (a hőkiegyenlítés miatt) hozzáöntöm. Amikor már kissé besűrűsödik, de mindenképpen forrás előtt leveszem a tűzről, hogy a tojás ne csapódjon ki.
Amikor már majdnem kihűlt, elkészítem a habot is: 3 evőkanál cukorral felverem a tojásfehérjéket. Vizes fagylaltkanállal egy lapos tányérra adagolom (5-6 kupacot, mert kb. a duplájára dagad), és 900 wattos mikróba teszem 1 percre (ha 750 watt, akkor 1 perc 20 másodpercre).
Fogyasztásig hűtőben tartom.