Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lazackrém

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Lazackrém

20 dkg füstölt lazac
2 evőkanál olajban eltett lazactörmelék
3 doboz natúr Philadelphia krémsajt
egy csokor kapor
pár csepp citromlé
egy kisebb fej lilahagyma

A füstölt lazacot késsel apróra vágom. A krémsajtot tálba teszem, hozzáadom a kétféle halhúst, a felaprított kaprot és lilahagymát, pár csepp citromlevet, és kikeverem. Ha túl sűrű lenne, egy-két evőkanál tejföllel lehet lazítani. Sót semmiképpen ne tegyünk bele a hal miatt.
Fogyasztás előtt egy-két órát érlelem a hűtőben.
Péksüteménnyel és nyers uborkával tálalom.

0 Tovább

Bejgli-bájgli változatok

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Mákos bájgli

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 dkg élesztő (vagy egy csomag száraz élesztő)
2 tojás
egy evőkanál porcukor
1.5 dl tejföl
csipet só
egy tojás a lekenéshez

A töltelékhez

30 dkg mák
20 dkg barnacukor
3 dl tej
egy marék mazsola
egy reszelt alma
egy mokkáskanál fahéj
egy citrom reszelt héja

A tésztához a lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a meglangyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, a sót, a két tojást, és jól kidolgozom. Porélesztő használata esetén azt simán a lisztbe keverem, és külön adom hozzá a langyos tejfölt. A tésztát folpackba csomagolva egy éjszakát pihentetem a hűtőben.

A máktöltelékhez a tejet felforralom, hozzáadom a cukrot és kevergetve felolvasztom. Eztán hozzáadom a mákot, a mazsolát és a fahéjat, és sűrűre főzöm. Az almától könnyebb, kevésbé fojtós lesz a töltelék, ráadásul finomabb is. A tűzről levéve beleforgatom a reszelt almát és a citromhéjat, és további felhasználásig félreteszem hűlni.

A tésztát másnap átgyúrom, két részre osztom. Mindkét cipót vékony téglalap alakra nyújtom, a széleken 2 centit elhagyva a teljes felületet megkenem a kihűlt máktöltelékkel. Az üresen hagyott tésztaszéleket behajtom a töltelékig, majd a bejglit nem túl szorosan feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem mindkét rudat, hurkapálcával megszurkálom őket és egy órát hagyom pihenni. Közben néhányszor felvert egész tojással átkenem. A tojás így rétegenként kicsit rászárad és ettől lesz márványos felületű a sütemény.
A sütőt 180 fokra előmelegítem, a bejgliket 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Csak kihűtve szeletelem, ha később akarom kínálni, folpackba csavarva tárolom, mindig annyit vágok fel, amennyi egy alkalommal el is fogy.

Diós töltelék

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
0.5 dl tej
5 dkg rumba áztatott mazsola
5 dkg sárgabaracklekvár
egy narancs reszelt héja

A tejet felforralom, feloldom benne a cukrot, majd elkeverem benne az összes többi hozzávalót. Kihűtöm, és megtöltöm vele a tésztát.

Gesztenyés- aszalt szilvás változat (forrás: mindmegette.hu)

50 dkg gesztenyemassza
40 dkg aszalt szilva vörösborban megpárolva
10 dkg porcukor
4 evőkanál zsemlemorzsa
rum
fahéj

A levéltől jól lecsepegtetett szilvát a többi hozzávalóval alaposan elkeverem, megkenem vele a tésztát és felgöngyölöm. Aszalt szilva helyett jól lecsepegtetett meggy(befőtt) is használható, de esetleg több cukor kellhet hozzá.

Túrós töltelék

30 dkg túró
10 dkg porcukor
5 dkg búzadara
3 tojássárga
2 vaníliás cukor
5 dkg rumba áztatott mazsola
egy citrom leve és reszelt héja

A túrót villával/botmixerrel áttöröm és a többi hozzávalóval jól kikeverem. Érdemes a bejgli tésztájával egy időben elkészíteni és másnapig állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.

0 Tovább

Csokoládémousse

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Csokoládémousse

15 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os, pl: Tibi)
4 tojás

A csokoládét gőzfürdőn felolvasztom (Vizet forralok egy lábasban, erre ráteszek egy megfelelően illeszkedő másik lábost/fém keverőtálat, amibe az összetördelt csokoládé is belekerül. A tál alja ne érjen bele a vízbe. A forró víz alatt a lángot a legkisebbre állítom, és a gyöngyöző vízből keletkező gőz felett kíméletesen felolvasztom a csokit.) A felolvadt csokoládét a tojások sárgájával jól kikeverem. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és laza mozdulatokkal beleforgatom a tojásos-csokoládés masszába. A krémet kis tálkákba adagolom, majd legalább 5-6 órára behűtöm.

Igen erőteljesen csokoládés, kesernyésebb ízű férfias desszert, ha magas kakaótartalmú csokit használunk, kóstoljuk meg, és ha nem elég édes, tegyünk bele egy-két evőkanál cukrot/mézet. Egy csipet só is mehet bele, jobban kijönnek a csokoládé ízei.

Ez az alap, de hogy karácsonyi hangulatot varázsoljunk hozzá, a krémet ízesíthetjük pár csepp narancslével és frissen reszelt narancshéjjal, vagy nagyon kevés frissen reszelt  gyömbérrel, esetleg egy-két kiskanál konyakkal, már ha a gyermek nem eszik belőle. Az is megoldás, hogy a krém natúr marad, és az ízesítőket frissen felvert tejszínhabba adagoljuk mellé.

0 Tovább

Túrós pogácsa

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Túrós pogácsa

30 dkg túró (fele tehén-, fele juhtúró)
30 dkg vaj
30 dkg liszt
egy tojás+ még egy a kenéshez

a tetejére reszelt sajt.

A hozzávalókból a sajt kivételével tésztát gyúrok. A vajat legegyszerűbb a sajtreszelő legnagyobb fokán belereszelni. Nem kell megijedni, ha ragad, ez természetes, nem kell több liszt bele. A kész tésztát folpackba csomagolva legalább egy órát pihentetem a hűtőben, de még jobb, ha egy éjszakát vár. Másnap kinyújtom, kiszaggatom, megkenem tojással, megszórom reszelt sajttal és előmelegített 200 fokos sütőben aranysárgára sütöm kb. 25 perc alatt. Melegen kínálom, de hidegen is jó, nem szárad ki.

0 Tovább

Francia sajtos fánk (gougére)

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Francia sajtos fánk (gougére)

Rick Stein receptje alapján szoktam készíteni. Ez gyakorlatilag egy sós égetett tészta, sós képviselőfánk, a kevésbé édesszájúak legnagyobb örömére.

7,5 dkg vaj
215 ml hideg víz
9,5 dkg átszitált liszt
3 nagy tojás
7,5 dkg reszelt sajt (emmentálit használtam)
egy teáskanál só

A vajat a vízzel lábosba teszem és kis lángon addig melegítem, amíg a vaj felolvad. Utána felforralom, majd hozzáadom a lisztet és a sót. Addig keverem, amíg a hozzávalókból csomómentes massza lesz, amely elválik az edény falától. Ezután langyosra hűtöm, és robotgéppel egyenként beledolgozom a tojásokat. Hozzáadom a reszelt sajt háromnegyedét.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztából kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsire kisebb halmokat adagolok, megszórom őket a maradék sajttal, és 20-25 perc alatt megsütöm.

0 Tovább

Csöröge, a fánk, ami nem fánk

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Csöröge

A hagyományosra egyáltalán nem hasonlító, ropogós tésztájú fánkféle. Egyes vidékeken kelt tésztából is készítik, akik ezt szokták meg, ebben a receptben csalódhatnak.

25 dkg (rétes)liszt
2 tojás
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
csipet só
diónyi vaj
kevés tejföl
olaj a sütéshez
lekvár a tálaláshoz

A lisztet a tojással, sóval, cukorral, rummal, vajjal és kevés (egy-két evőkanál) tejföllel rugalmas tésztává gyúrom. Kinyújtom késfok vastagságúra és tenyérnyi téglalapokra vágom. Minden forma közepén ejtek egy metszést, amelyen a téglalapok rövidebbik oldalait átbújtatom, így kapom meg a jellegzetes csöröge-formát. A fánkokat bő forró olajban aranysárgára sütöm, lecsepegtetem, és frissen, lekvár kíséretében tálalom. Ha áll, már nem olyan jó, de ez nem túl nagy adag ahhoz, hogy maradjon belőle.

0 Tovább

ZsuzsiAnyu féle túrófánk

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

ZsuzsiAnyu féle túrófánk

A túrótól könnyebb a tésztája, mint a szalagos fánké, és az az érdekessége, hogy nincs benne cukor, épp ezért bírja el a cukorba forgatást, amit kevés cukorral elkevert kakaóporral is meg lehet oldani. Túró helyett ricottával is készítettem már, az is nagyon finom.

25 dkg túró
25 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 tojás
2 dl tejföl
csipet só
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a forgatáshoz

A túrót villával megtöröm, hozzákeverem a tojásokat, a tejfölt, majd végül a lisztet és nokedli sűrűségű tésztává dolgozom. (Lehet a tésztába tenni vaníliáscukrot vagy citromhéjat, esetleg mindkettőt.)A tésztát kb. egy óráig hűtőben pihentetem. Ha ez az idő eltelt, olajat forrósítok – bő olajat, mint más fánkoknál is szokás –, evőkanállal az olajba szaggatom a masszát, és 4-5 perc alatt aranybarnára sütöm a túrófánkokat. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetem róluk a felesleges olajat és még melegen vaníliás porcukorban megforgatom őket. Lekvárral kínálom, de ha kakaóba forgattam, ez elmaradhat.

0 Tovább

Klasszikus szalagos fánk

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Klasszikus szalagos fánk

50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
3 tojássárga
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
egy citrom leve és reszelt héja
egy evőkanál porcukor
egy csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő (vagy egy csomag szárított)
kb. egy bögre langyos tej
5 dkg vaj felolvasztva
csipet só

Az élesztőt fél bögre langyos, cukros tejben megfuttatom, majd a többi hozzávalóval közepesen kemény kelt tésztává dolgozom. Az olvasztott vajat legutoljára dagasztom bele a tésztába. Ha szárított élesztőt használok, azt nem kell megfuttatni, egyenesen a lisztbe szoktam keverni. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és pohárral kiszaggatom, majd tiszta konyharuhával letakarva egy-másfél órát hagyom kelni. Utána annyi olajat forrósítok, hogy a fánkok derekáig érjen, és ebben sütöm ki úgy, hogy a tetejüket – melynek közepét ujjal benyomtam – kis lángon fedő alatt, az aljukat pedig fedő nélkül, nagy fokozaton sütöm. Ettől lesz szép szalagos. Papíron lecsepegtetem és baracklekvárral tálalom.

0 Tovább

Mogyorós-almás rétes és vanília sodó

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Mogyorós-almás rétes

Egy csomag 8 lapos réteslap
7 darab kisebb méretű savanykás alma
fahéj
2-3 evőkanál cukor
10 dkg pörkölt darált mogyoró
6-8 szem édes keksz ledarálva
fél citrom leve
olaj
2 evőkanál tejföl
a tálaláshoz vaníliasodó

Az almás töltelékhez a megmosott almát héjastul lereszelem, a levét jól kinyomkodom, ízesítem citromlével, fahéjjal és cukorral. A darált kekszet és a mogyorót összekeverem.
A réteseket 4-4 lapból készítem. Az első lapot vékonyan megkenem olajjal, ráfektetem a következőt, azt is olajozom és így tovább. A negyedik lapot olajozás után megszórom a kekszes mogyoróval, és teljes felületén elkenem az almás töltelék felét. Feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, a tetejét a tejföllel elkevert olajjal megkenem és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm. Ugyanígy járok el a másik négy lappal is.
Kb. tízpercnyi várakozás után még melegen felszeletelem, és hideg vaníliasodót kínálok mellé.

Bónusz: vaníliasodó kevésbé gyors és gyors verzióban

Klasszikus

2 tojássárga
csapott evőkanál finomliszt
8 dkg cukor
5 dl tej
egy rúd vanília

Gyors

egy csomag főzős vaníliapuding
egy liter tej
vaníliarúd
8 dkg cukor

A klasszikus vaníliasodóhoz a hozzávalókat összekeverem és gőz fölött addig kevergetem, amíg felhabosodik, és kissé besűrűsödik. Ebből érdemes dupla mennyiséget készíteni. Az expressz öntethez a pudingport összekeverem a cukorral, felöntöm a tejjel, belekaparom a vaníliát és a héját is beledobva addig főzöm, amíg kicsit besűrűsödik.

0 Tovább

Fűszervajas bagett

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Fűszervajas bagett

Egyszerűen és olcsón készíthető vacsoraétel, amely borkorcsolyaként is megállja a helyét. Lehet mellé valamilyen zöldsalátát is kínálni.

Egy bagett

10 dkg vaj

egy csokor petrezselyem

só, bors

2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

5-8 dkg reszelt sajt (elhagyható)

A bagettet hosszában bevagdosom úgy, mintha szeletelni akarnám, de a szeleteket nem vágom teljesen át.

A vajat az aprított petrezselyemmel, sóval, borssal, reszelt fokhagymával és a sajttal egyneműre keverem, és ezzel a fűszeres krémmel megkenem a bagettbe vágott közöket. Az egész kenyeret betekerem alufóliával és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt átsütöm, ezalatt a vaj megolvad és a kenyér kicsit ropogóssá válik. A bevágások mentén szeletelem és forrón kínálom.

0 Tovább

Túrógombóc, 2-szer

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Hagyományos túrógombóc

50 dkg túró
3 tojás
8 dkg búzadara

5 dkg vaj
zsemlemorzsa
a tálaláshoz cukor és tejföl

A túrót áttöröm, összekeverem a tojások sárgájával, a búzadarával és csipet sóval. Másik edényben kemény habbá verem a tojásfehérjét, majd kanalanként adagolva lazítom vele a túrós masszát. Ezután legalább két órát pihentetem, ezalatt a dara megszívhatja megát nedvességgel.
Amíg az alapanyag pihen, pirított morzsát készítek, ami nálam úgy történik, hogy a morzsát száraz serpenyőben pirítom meg, és csak ezután adom hozzá a vajat, így nem fog összecsomósodni.
A gombócokat forrásban levő sós vízben lassú forralással készre főzöm, a tapasztalatom az, hogy miután feljönnek a víz felszínére, még 5-6 perc kell nekik. A kész túrógombócot a morzsába forgatom, sok tejföllel és kristálycukorral meghintve tálalom (A kristálycukor nálam kötelező elem, szeretem, amikor ropog a fogam alatt. A tálalás is egy rituálé, a nagyobb darabokra vágott gombócot meghintem a cukorral, rákanalazom a tejfölt, és erre hintek még egy kis cukrot. Ez kevéssé egészséges, viszont nagyon finom, ahogy a meleg gombócra ráolvad a cukor és keveredik a tejföllel).

 

Gyors túrógombóc (Dr. Pepper blogjáról)

50 dkg túró
4 evőkanál liszt
2 tojás kettéválasztva
egy nagy csipet só
5 dkg vaj
zsemlemorzsa

Egy nagyobb lábosban felteszem a vizet forrni, ezalatt elkészítem a pirított morzsát úgy, mint az előző receptben. A túrót villával összetöröm, hozzáadom a lisztet, a sót, a tojássárgáját, és jól összedolgozom. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és két részletben hozzáadom a túróhoz. Az első felét alaposan belekeverem, a maradékot már óvatosabban forgatom bele. A masszából nedves kézzel gombócokat formázok, és óvatosan beleeresztem a forrásban levő vízbe. Miután a gombócok felemelkednek a víz felszínére, még öt percig főzöm, majd átszedem a zsemlemorzsába, meghempergetem őket és tálalom.

Zsemlemorzsa helyett darált cukros mákba is lehet forgatni, vagy morzsa nélkül tálalni tejföllel, lekvárral, vagy ami tetszik. Olyan is van, hogy sós tejföllel eszik a morzsába forgatott gombócot, ebben az esetben a tejföl elbír még egy kis kaprot és egy gerezd tört fokhagymát. Ezt a sós változatot akár köretként is el tudom képzelni mondjuk pörkölt mellé.

0 Tovább

Sonkás félhold

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Sonkás félhold

A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg vaj
egy tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl


A töltelékhez
20 dkg főtt füstölt csülök vagy sonka (húsosabb részek)
1-2 evőkanál tejföl
egy kiskanál mustár
só, bors

A tetejére
Tojásfehérje
Köménymag

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom és hűtőszekrényben legalább egy órát pihentetem, de előző este is elkészíthető. Ezalatt a töltelékhez a sonkát megdarálom, összekeverem a tejföllel, mustárral, borssal és sózom is, ha a füstölt hús nem elég sós. A tésztát vékonyra nyújtom, és pohárral kb. 5 centi átmérőjű köröket szúrok ki belőle. Minden kör közepébe teszek egy kiskanálnyi sonkás tölteléket, a tésztát ráhajtom, a széleknél villával összenyomkodom. A félholdakat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, a tetejüket a tésztakészítésnél megmaradt tojásfehérjével lekenem, és megszórom pár szem köménymaggal. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Időt lehet spórolni, ha hasonló módon leveles tésztát töltünk meg.

0 Tovább

Clafoutis, azaz remegős gyümölcslepény

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Clafoutis

Tudom, hogy már volt még a Porontyon, de nekem ez az igazi nyári desszert: gyors, könnyű, és csak ilyenkor érdemes csinálni, amikor ennyiféle finom érett gyümölcsből lehet válogatni. Készíthető málnával, szederrel, meggyel, cseresznyével, sárga-és őszibarackkal, ringlóval, stb., stb.

40 dkg meggy
4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
2 dl tejszín
0.5 dl tej
egy evőkanál vaníliás cukor
csipet só
egy mokkáskanál fahéj
vaj a tál kikenéséhez

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Kivajazok bőségesen egy laposabb tűzálló tálat, a kimagozott meggyet beleterítem. Ezután elkészítem a tésztát. Az egész tojásokat a cukorral és vaníliásukorral habosra keverem, beleteszem a csipet sót és fahéjat. Hozzáadom a lisztet, csomómentesre keverem, majd a tejet és tejszínt is beleöntöm. Olyan lesz a végeredmény, mint egy sűrűbb palacsintatészta. Ezt a keveréket ráöntöm a gyümölcsre és kb. 30-35 perc alatt aranybarára sütöm. Akkor jó, ha belül még remegős, de már nem folyékony.

0 Tovább

Kovászos uborka

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Kovászos uborka

Kovászolni való uborka (nálam kb. 2,5 kg)
2 csokor kapor (főként a vastagabb szára)
5-6 gerezd fokhagyma
 egy szelet rozs, vagy fehérkenyér (a serclit szoktam beletenni)


Kovászoláshoz jó kemény, feszes héjú, 10-12 centi hosszú, vaskosabb uborkát veszek, én inkább a kisebbekre szavazok, azok érlelés után is roppanósak maradnak. Folyóvíz alatt alaposan megsikálom őket, hogy a rájuk tapadó homok lejöjjön. Ha nagyon piszkos az uborka, érdemes negyed órára be is áztatni. Ha ezzel megvagyok, levágom a két végüket, és mindkét végén kereszt alakban bevágom úgy, hogy nem vágom át teljesen. Ennek az a célja, hogy jobban bejut a páclé az uborkák belsejébe is.
Egy nagy, legalább három literes üveg aljára teszem a megmosott kaprot, erre kezdem állítgatni az előkészített uborkákat. A rétegezés közben rakom bele az egyben hagyott, megtisztított fokhagymagerezdeket is. A tetejére kapor kerül, a kenyeret erre fektetem.
A felöntőléhez egy lábosban vizet forralok, literjéhez egy evőkanál sót adok. Felforralom, majd kissé visszahűtöm, és az uborkára merem. Az üveget kistányérral lefedem. Napos teraszra állítva 3-4 nap alatt megérik, de akkor sem kell aggódni, ha nincs verőfény, ekkor kissé tovább kell érlelni. Ha megérett, jól zárható műanyag dobozba szedem, rászűröm a levét és hűtőben tárolom.

Cukkinit, fejes káposztát is lehet ezzel a módszerrel savanyítani.

0 Tovább

Sült keszeg

Ismét Zsuzsi főz-ből:

Sült keszeg

 Erről a 20-25 évvel ezelőtti balatoni nyaralások jutnak eszembe, amikor Lellén éjjel horgásztunk, és anyuék a frissen fogott keszegeket bevitték, majd így megsütve lehozták a partra, a férfiak legnagyobb örömére. Ott a stégen a sötétben tanultam meg, hogy kell a halat igazából enni.

6 keszeg
3 evőkanál liszt
2 evőkanál kukoricaliszt
1 csapott evőkanál pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
1 dl buborékos ásványvíz
só, bors
a sütéshez olaj

A konyhakész halakat – mert a tisztítás a horgász feladata – legalább 5 mm sűrűségben ferdén beirdalom. A hangsúly a ferde irdaláson van, ugyanis csak így vághatók át a kellemetlenséget okozó ipszilon-szálkák, melyek így szinte felszívódnak sütésnél. Ezután megsózom a halak mindkét oldalát, és hagyom húsz percig pihenni őket. A lisztet összekeverem a kukoricaliszttel, pirospaprikával és kevés frissen őrölt borssal. Fontos, hogy ne tegyünk túl sok pirospaprikát – néha ki is hagyom - , mert megéghet az olajban. A keszegeket a fűszeres lisztbe forgatom és annyi olajban, amennyiben úszhat, aranybarnára, zörgősre sütöm. Ez halanként kb. 3-4 perc, mindkét oldalon. Amíg a halak sülnek, muzsdéjt készítek. Ehhez a három gerezd fokhagymát lereszelem, meghintem egy csipet sóval, és felöntöm az ásványvízzel. A kisült halakat konyhai papírtörlőn lecsepegtetem, és azon melegen megkenem a muzsdéjjal, majd tálalom. Aki fokhagymásabban szereti, még evés előtt kenhet rá az ízesítőből. Igazi nyári ropogtatnivaló.

0 Tovább

Lángos

Ismét Zsuzsi főz-ből:

Lángos

Ha strand, akkor lángos. Vagy mégsem, inkább itthon készítem azóta, hogy a strandos lángos elfogyasztása után a mellékhelyiségben töltöttem egy estét, ahelyett, hogy azt a filmet néztem volna, amit már régen kinéztem magamnak.

Az első verzió: krumplis


40 dkg liszt
20 dkg krumpli
1 zacskó szárított élesztő
1 csapott tk só
kb. 4 dl langyos víz
olaj a kisütéshez

A muzsdéjhoz

4-5 gerezd fokhagyma
egy pohár szénsavas ásványvíz
1-2 evőkanál olaj


A muzsdéjt – a lángos kenegetésére szolgáló fokhagymás levet – készítem el először, hogy összeérhessen. A fokhagymát felaprítom, bögrébe teszem, ráöntöm a vizet és az olajat, megsózom, jól összekeverem és ezzel kész is.A lángoshoz a krumplit megfőzöm, meghámozom és átnyomom. A lisztet egy tálba szitálom, elkeverem a sóval, az élesztővel és a még meleg főtt krumplival. Az egészet vízzel egy sima tésztává dolgozom robotgéppel, kb. 10-15 perc alatt. Meleg helyen letakarva 30 percig kelni hagyom. -ezután lisztezett deszkán átgyúrom, ha túl lágy, még adok hozzá kevés lisztet (Ekkor jön az ideg-összeomlás). Olajos kézzel 10-12 labdát tépek le a tésztából, amelyeket kihúzogatok akkorára, mint egy desszertes tányér, ügyelve, hogy a közepe ne szakadjon el. Az olajat felforrósítom és a lángosok mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Papírtörölközőn lecsepegtetem és muzsdéjjal, reszelt sajttal, tejföllel kínálom.

Második verzió: kefires v joghurtos

50 dkg liszt
35 dkg joghurt vagy kefir
egy tasak száraz élesztő (Dr. Oetker)
1 tojás
2 kiskanál só
olaj a sütéshez

A hozzávalókból robotgéppel tésztát dagasztok, elég kemény állagú lesz, de ez így jó. Ekkor dönteni kell: ha frissen esszük, letakarva meleg helyen duplájára kelesztem, ha nem kérünk még belőle, akkor meg letakarva irány a hűtő.
Amikor enni akarunk, a tésztából gombócokat tépkedek, ezeket az olajba mártott ujjaim között böngyörgetve-vékonyítva lángos formára húzkodom, olajban aranybarnára sütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem, és melegen tálalom ugyanúgy, mint a krumplisat.

0 Tovább

Kolbászos-fetás vagy Spenótos-juhtúrós lepény

Ismét Zsuzsi főz-ből:

Kolbászos-fetás lepény

Egy csomag leveles tészta (fagyasztott, kiengedve)

15 dkg felkarikázott kolbász

egy nagyobb fej hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

két kis szem hideg főtt krumpli (elhagyható, maradék volt, beletettem)

só, bors

friss rozmaring

egy nagy vagy két kicsi tojás

3 dl tejszín

10-15 dkg feta szétmorzsolva

5 dkg kemény sajt kis kockákra vágva

 

A tésztát szobahőmérsékleten felengedem, kibélelek vele egy kerámia sütőformát – az enyém 25 cm átmérőjű. A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd elkészítem a tölteléket. Ehhez a kolbász serpenyőben sütni kezdem (ha nem sül ki belőle elég zsiradék, mehet alá egy evőkanál olaj is). Rádobom a hagymát, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és addig sütöm, amíg a hagyma üveges lesz. Ízesítem sóval, borssal, friss rozmaringlevelekkel, beledobom a felkockázott főtt krumplit és pár perc alatt összepirítom az egészet. Hagyom langyosra hűlni, majd egyenletesen elosztom a tésztán. Rámorzsolom a fetát, elrendezem rajta a kockákra vágott sajtot. A tojást felverem, hozzáöntöm a tejszínt, elkeverem, és a tésztára öntöm. Addig sütöm, amíg a tejszínes tojás megkocsonyásodik, ez kb fél óra. Ha nagyon pirulna, a hőfokot 180 fokra mérsékelve fejezem be a sütést. Langyosan vagy hidegen cikkekre vágva tálalom.

Ez egy férfiasabb recept, én inkább zöldségesen szeretem, például spenóttal és juhtúróval. A spenót mángolddal, brokkolival bártan helyettesíthető.

Spenótos-juhtúrós töltelék

30 dkg leveles spenót

15 dkg juhtúró

10 dkg reszelt sajt

2 tojás

kb. 1 dl tejszín

3 gerezd fokhagyma

olaj, só, bors

szerecsendió

 A töltelékhez az olajon megfuttatom a felszeletelt fokhagymát és a spenótot, sózom, borsozom, megszórom szerecsendióval, a levét elforralom. Ha szükséges, kicsit késsel összevagdosom. Leveszem a tűzről és kb. tíz perc elteltével belekeverem a morzsolt juhtúrót, a sajtot és a két tojást, hozzáöntöm a tejszínt. Betöltöm, és ugyanúgy megsütöm, mint a kolbászosat. A juhtúró fetával, mascarponéval is helyettesíthető.

0 Tovább

Zöldfűszeres boursin, azaz juhtúró-golyók sajttálra

Ismét Zsuzsi főz-ből:

Zöldfűszeres boursin

15 dkg juhtúró

15 dkg krémsajt (ezúttal Philadelphia)

4 gerezd fokhagyma

pár levél bazsalikom

egy újhagyma

pár szál petrezselyem

olívaolaj vagy puha vaj

só, durvára őrölt bors

 

A juhtúrót kikeverem a krémsajttal, lágyítom pár csepp olívaolajjal. Az újhagymát zöldjével együtt felaprítom, összevágom a zöldfűszereket, és hozzáadom a keverékhez a zúzott fokhagymával együtt, megborsozom. Sózni csak akkor kell, ha a juhtúró nem elég sós.

Pár órára hagyom összeérni a hűtőben. Vendégváráshoz érdemes golyókat formázni belőle, amit durvára vágott borsba, zöldfűszerbe, dióba lehet beleforgatni.

0 Tovább

Csokis keksz, villámgyorsan

Ismét Zsuzsi főz-ből:

Csokis keksz

Egyik kedvenc csokis kekszem receptje F. Nagy Angélától.

8 dkg barnacukor
5 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
10 dkg vaj
csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna
1 tojás
15 dkg liszt
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
egy marék durvára vágott dió

A kétféle cukrot a vaníliáscukorral, szódabikarbónával és a vajjal habosra keverem, hozzáadom a tojást és ezzel is alaposan kikeverem. Rászitálom a lisztet, beleforgatom a nagyobb darabokra aprított csokoládét és a diót. Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanálnyi halmokat teszek a tésztából – ezt legegyszerűbb kézzel csinálni – , ezeket kicsit le is lapogatom, majd a kekszet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütöm. A tepsiről rögtön átpakolom rácsra (ekkor még képlékenyek, nem kell megijedni), és így hűtöm ki.

Fémdobozban tárolom.

0 Tovább

Eperkrém, vagy bármimás-krém

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Eperkrém

Ez nem egy autentikus recept, de a finneknél nagyon gyakoriak a bogyós gyümölcsök felhasználásával készült habok, krémek, ezért úgy gondolom, ez is ide illik. Télen fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető.

35 dkg eper, plusz pár szem a díszítéshez
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
3-4 evőkanál porcukor
egy rúd vanília belseje
pár csepp frissen facsart citromlé
fél pohár száraz/félédes fehérbor

Az epret megmosom, leszárogatom, majd kis darabokra vágom. Pár szemet félreteszek a díszítéshez. A feldarabolt gyümölcsre rákanalazom a cukrot, ráöntöm a bort, ízesítem a vaníliával és a citromlével. Jól összekeverem, és kb. 10 percig állni hagyom. Ha az idő eltelt, a mascarponét hozzákeverem az eperhez. A műveletet robotgéppel végeztem, így a gyümölcsdarabok kissé eldeformálódtak. A tejszínt habbá verem és beleforgatom az epres krémbe.
A félretett eperszemeket hosszában lapokra vágom és egy nagyobb borospohár alját kibélelem. Erre kanalazom óvatosan az epres krémet, a tetejét szintén eperrel díszítem. Pár órára behűtöm, mielőtt ennénk.

0 Tovább

Finn almatorta

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Finn almatorta

Ezt a receptet én svéd almatortaként ismerem, de nem csodálkoznék rajta, ha mindkét ország magáénak érezné. Akárhova is tartozik, gyors és finom.

3 nagy alma
egy citrom
egy szűk evőkanál kristálycukor
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
2 nagy tojás
7 dkg vaj
késhegynyi sütőpor
3 púpos evőkanál jóféle pikáns lekvár (áfonya, feketeribizli stb. )

A vajat a tojások sárgájával, a liszttel, sütőporral, 5 dkg porcukorral és egy csipet sóval gyorsan tésztává gyúrom. Kibélelek vele egy kisebb tepsit vagy tűzálló tálat, úgy, hogy kis pereme is legyen, villával megszurkálom és 180 fokos előmelegített sütőben elősütöm kb. 6-8 perc alatt.

Amíg a tészta sül, az almákat meghámozom és vékony szeletekre vágom. Rászórom a kristálycukrot és fél citrom levét ráfacsarom, jól összeforgatom. (Az eredeti recept szerint cukros-citromos vízben meg kell főzni az almát, de mi jobban szeretjük, ha nyersen kerül a süteményre.) A tojások fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már kifehéredett, rászitálom a maradék porcukrot és ezzel kemény habot verek belőle, a végén beleteszem a citrom másik felének a levét.

A félig sült tésztát megkenem lekvárral – nem spórolok vele –, elrendezem a tetején az almaszeleteket, és csinosan rásimítom a fehérjehabot. A sütő hőmérsékletét visszaveszem 150 fokra, és addig sütöm a süteményt, amíg a hab rózsaszínű lesz, ez kb. 20 perc. Langyosan vagy kihűtve kockákra vágva tálalom.

0 Tovább

Far breton, ami nem beton :)

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Far breton

Ez a sütemény a clafoutis nevű tejespite-szerűség téliesebb változata.

20 dkg magozott aszalt szilva
20 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 tojás
7.5 dl tej
egy evőkanál rum
2 dkg vaj
csipet só

Ha kemény aszalt szilvára tettünk szert, érdemes a készítés előtt egy-két óráig vörösborban vagy vízben áztatni, ha viszont puha a gyümölcs, ez nem szükséges, rögtön neki lehet ugrani.
Először is a sütőt előmelegítem 170 fokra. Kivajazok egy tortaformát és az alját kirakom a (lecsepegtetett) szilvával, majd elkészítem a tésztát.
A lisztet a cukorral, csipet sóval elkeverem, hozzáadom a tojásokat és apránként a tejet, mellyel csomómentesre keverem, a rummal ízesítem. Ezt a palacsintatészta-szerű masszát a szilvára öntöm, és kb. 50 perc alatt (tűpróbáig) megsütöm a lepényt. Kihűtve tálalom.

0 Tovább

Tapenade (francia olívabogyókrém)

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Tapenade (olívabogyókrém)

20-25 dkg magozott fekete olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
2- 3 evőkanál kapribogyó
só, frissen őrölt feketebors
mokkáskanálnyi dijoni mustár
2 szardellafilé
ízlés szerint pár csepp citromlé
kb. 1 dl extraszűz olívaolaj

A fokhagymát szeletekre vágom, a bogyókkal aprítógépben megforgatom. A keveréket mélyebb tálkába teszem, hozzáadom az ízesítőket, az olívaolajat, és botmixerrel pürésítem, de csak éppen hogy, annyira, hogy összeálljon. Behűtöm, de fogyasztás előtt legalább negyed órát hagyom szobahőmérsékleten, hogy az olaj visszamelegedjen. Friss házi kenyérrel vagy pirítóssal kínálom

0 Tovább

Citromos-mascarponés torta

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Citromos-mascarponés torta

A tésztához:
11,5 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
egy tojás
22,5 dkg liszt
tojásfehérje a lekenéshez

A krémhez:
30 dkg mascarpone
fél deci tej
fél deci tejszín
egy deci frissen facsart citromlé
10 dkg porcukor
12 dkg tojássárga (ez kb. 6 nagyobb tojás sárgájának felel meg)

A tésztát készítem el először, mert hűteni is kell. A vajat robotgéppel habosra keverem, hozzáadom a cukrot, amivel tovább keverem, addig, amíg a massza kifehéredik. Ekkor hozzáadom a tojást, teljesen eldolgozom, majd beleöntöm a lisztet is. Az állaga morzsalékos lesz, kézzel golyóvá gyúrom, kinyújtom, kibélelek vele egy 23 centis kapcsos tortaformát (nekem ilyen van) és két órára hűtőbe teszem. Állítólag ez megakadályozza, hogy sütéskor a tészta tovább zsugorodjon a formában. Ha eltelt a pihentetési idő, a sütőt 170 fokra előmelegítem, a tésztára sütőpapírt terítek, arra lencsét/babot (vagy amit tetszik) öntök és vakon sütöm négy percig. Ezután leveszem a súlyt, tovább sütöm 10-12 percig, amíg aranybarna lesz. Eztán megkenem kissé felvert tojásfehérjével szigetelőanyag gyanánt, mert a krém elég híg lesz, nehogy eláztathassa a tésztát. Lekenés után még két percig sütöm.
A krémhez a mascarponét elkeverem a cukorral, citromlével, tejjel és tejszínnel, majd hozzákeverem a kissé felvert tojássárgákat is. A sütő hőmérsékletét 110 fokra mérséklem, a krémet a már megsült tésztakosárba öntöm és addig sütöm a süteményt, amíg a krém remegős-kocsonyás állagot nem ér el.
Lehűtve tálalom.

0 Tovább

Amaretti

Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Amaretti

20 dkg cukor
20 dkg hámozott, őrölt mandula
2 tojásfehérje
csipet só

A tojásfehérjét a sóval elkezdem habbá verni, amikor már kezd keményedni, hozzáadom a cukrot és azzal együtt kemény habbá verem. Finoman belekeverem a mandulát, majd következik a formázás. Ügyes kezűek habzsákból nyomják ki a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire. Aki olyan, mint én, az pedig kiskanállal szaggasson kis halmokat a masszából. Ezután hagyom állni a már megformázott tésztát, amíg kissé megszárad a teteje, sütés előtt a már fent leírt módszerrel megcsipkedem a sütik tetejét és előmelegített 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütöm. Frissen ropogós, de mint a legtöbb sütemény, pár napi állás után visszagyengül ez is.

0 Tovább

nittykonyha

blogavatar

Sütik mindenek felett.

Utolsó kommentek