Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Tortilla

Ez a mexikói kovásztalan lepénykenyér az én személyes kedvencem. Általában hússal, sok zöldséggel töltve esszük, valamilyen csípős szósz kíséretében, de tökéletesen alkalmas arra, hogy gyermekünk uzsonnáját tekerjük bele. A feltétje bármi lehet, érdemes megkenni valamilyen krémmel, rápakolni a felvágottat, maradék sült húst, sajtot, tojást vagy bármit, bele jókora adag kisebb csíkokra vágott zöldség, esetleg egy-két evőkanál joghurt, és már lehet is tekerni. Fontos, hogy túl nedvdús alkotóelemeket ne használjunk, nehogy szétázzon a lepény. Én úgy tekerem fel, hogy az alján legalább kétcentis sávban felhajtom, majd oldalról göngyölöm fel, mint a palacsintát. Így lesz egy zárt alja, ami nem engedi kipotyogni a belevalót. A megtöltött lapokat fóliába tekerem és kész.

Recept

30 dkg finomliszt (fele kukoricaliszt is lehet)

kb. 2 dl langyos víz

2-3 evőkanál olaj

fél csomag sütőpor

egy mokkáskanál só (elmaradhat)

 

A hozzávalókból tésztát gyúrok úgy, hogy a vizet fokozatosan adom hozzá. A tésztából kb. 10 golyót csípek le, ezeket lisztezett felületen jó vékonyra nyújtom, majd felforrósított palacsintasütőben zsiradék nélkül kisütöm. Mindkét oldalán elég neki egy perc. Ha azonnal esszük, további teendő nincs vele, de ha másnapra szendvicsalapként használjuk, sütés után alufóliába csomagolom, vagy – ez még jobb – nejlonzacskóba teszem, így nem tud megkeményedni és fel lehet tekerni.