Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Csokoládémousse

15 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os, pl: Tibi)
4 tojás

A csokoládét gőzfürdőn felolvasztom (Vizet forralok egy lábasban, erre ráteszek egy megfelelően illeszkedő másik lábost/fém keverőtálat, amibe az összetördelt csokoládé is belekerül. A tál alja ne érjen bele a vízbe. A forró víz alatt a lángot a legkisebbre állítom, és a gyöngyöző vízből keletkező gőz felett kíméletesen felolvasztom a csokit.) A felolvadt csokoládét a tojások sárgájával jól kikeverem. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és laza mozdulatokkal beleforgatom a tojásos-csokoládés masszába. A krémet kis tálkákba adagolom, majd legalább 5-6 órára behűtöm.

Igen erőteljesen csokoládés, kesernyésebb ízű férfias desszert, ha magas kakaótartalmú csokit használunk, kóstoljuk meg, és ha nem elég édes, tegyünk bele egy-két evőkanál cukrot/mézet. Egy csipet só is mehet bele, jobban kijönnek a csokoládé ízei.

Ez az alap, de hogy karácsonyi hangulatot varázsoljunk hozzá, a krémet ízesíthetjük pár csepp narancslével és frissen reszelt narancshéjjal, vagy nagyon kevés frissen reszelt  gyömbérrel, esetleg egy-két kiskanál konyakkal, már ha a gyermek nem eszik belőle. Az is megoldás, hogy a krém natúr marad, és az ízesítőket frissen felvert tejszínhabba adagoljuk mellé.