Ismét Zsuzsi főz-ből:

Kolbászos-fetás lepény

Egy csomag leveles tészta (fagyasztott, kiengedve)

15 dkg felkarikázott kolbász

egy nagyobb fej hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

két kis szem hideg főtt krumpli (elhagyható, maradék volt, beletettem)

só, bors

friss rozmaring

egy nagy vagy két kicsi tojás

3 dl tejszín

10-15 dkg feta szétmorzsolva

5 dkg kemény sajt kis kockákra vágva

 

A tésztát szobahőmérsékleten felengedem, kibélelek vele egy kerámia sütőformát – az enyém 25 cm átmérőjű. A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd elkészítem a tölteléket. Ehhez a kolbász serpenyőben sütni kezdem (ha nem sül ki belőle elég zsiradék, mehet alá egy evőkanál olaj is). Rádobom a hagymát, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és addig sütöm, amíg a hagyma üveges lesz. Ízesítem sóval, borssal, friss rozmaringlevelekkel, beledobom a felkockázott főtt krumplit és pár perc alatt összepirítom az egészet. Hagyom langyosra hűlni, majd egyenletesen elosztom a tésztán. Rámorzsolom a fetát, elrendezem rajta a kockákra vágott sajtot. A tojást felverem, hozzáöntöm a tejszínt, elkeverem, és a tésztára öntöm. Addig sütöm, amíg a tejszínes tojás megkocsonyásodik, ez kb fél óra. Ha nagyon pirulna, a hőfokot 180 fokra mérsékelve fejezem be a sütést. Langyosan vagy hidegen cikkekre vágva tálalom.

Ez egy férfiasabb recept, én inkább zöldségesen szeretem, például spenóttal és juhtúróval. A spenót mángolddal, brokkolival bártan helyettesíthető.

Spenótos-juhtúrós töltelék

30 dkg leveles spenót

15 dkg juhtúró

10 dkg reszelt sajt

2 tojás

kb. 1 dl tejszín

3 gerezd fokhagyma

olaj, só, bors

szerecsendió

 A töltelékhez az olajon megfuttatom a felszeletelt fokhagymát és a spenótot, sózom, borsozom, megszórom szerecsendióval, a levét elforralom. Ha szükséges, kicsit késsel összevagdosom. Leveszem a tűzről és kb. tíz perc elteltével belekeverem a morzsolt juhtúrót, a sajtot és a két tojást, hozzáöntöm a tejszínt. Betöltöm, és ugyanúgy megsütöm, mint a kolbászosat. A juhtúró fetával, mascarponéval is helyettesíthető.