Ismét Zsuzsi főz-ből:

Lángos

Ha strand, akkor lángos. Vagy mégsem, inkább itthon készítem azóta, hogy a strandos lángos elfogyasztása után a mellékhelyiségben töltöttem egy estét, ahelyett, hogy azt a filmet néztem volna, amit már régen kinéztem magamnak.

Az első verzió: krumplis


40 dkg liszt
20 dkg krumpli
1 zacskó szárított élesztő
1 csapott tk só
kb. 4 dl langyos víz
olaj a kisütéshez

A muzsdéjhoz

4-5 gerezd fokhagyma
egy pohár szénsavas ásványvíz
1-2 evőkanál olaj


A muzsdéjt – a lángos kenegetésére szolgáló fokhagymás levet – készítem el először, hogy összeérhessen. A fokhagymát felaprítom, bögrébe teszem, ráöntöm a vizet és az olajat, megsózom, jól összekeverem és ezzel kész is.A lángoshoz a krumplit megfőzöm, meghámozom és átnyomom. A lisztet egy tálba szitálom, elkeverem a sóval, az élesztővel és a még meleg főtt krumplival. Az egészet vízzel egy sima tésztává dolgozom robotgéppel, kb. 10-15 perc alatt. Meleg helyen letakarva 30 percig kelni hagyom. -ezután lisztezett deszkán átgyúrom, ha túl lágy, még adok hozzá kevés lisztet (Ekkor jön az ideg-összeomlás). Olajos kézzel 10-12 labdát tépek le a tésztából, amelyeket kihúzogatok akkorára, mint egy desszertes tányér, ügyelve, hogy a közepe ne szakadjon el. Az olajat felforrósítom és a lángosok mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Papírtörölközőn lecsepegtetem és muzsdéjjal, reszelt sajttal, tejföllel kínálom.

Második verzió: kefires v joghurtos

50 dkg liszt
35 dkg joghurt vagy kefir
egy tasak száraz élesztő (Dr. Oetker)
1 tojás
2 kiskanál só
olaj a sütéshez

A hozzávalókból robotgéppel tésztát dagasztok, elég kemény állagú lesz, de ez így jó. Ekkor dönteni kell: ha frissen esszük, letakarva meleg helyen duplájára kelesztem, ha nem kérünk még belőle, akkor meg letakarva irány a hűtő.
Amikor enni akarunk, a tésztából gombócokat tépkedek, ezeket az olajba mártott ujjaim között böngyörgetve-vékonyítva lángos formára húzkodom, olajban aranybarnára sütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem, és melegen tálalom ugyanúgy, mint a krumplisat.