Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Mézesfigurák

50 dkg liszt

1,5 kiskanál szódabikarbóna

egy evőkanál mézeskalács-fűszer

15 dkg porcukor

15 dkg vaj

1,25 dl méz (tkp. egy mackó méz)

2 tojás

 

A díszítéshez

2 tojásfehérje és kb. 25 dkg porcukor vagy

dekortoll cukormáz

A lisztet a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a porcukorral összeszitálom és belemorzsolom a vajat. Ha már jó morzsalékos, beledolgozom a mézet és a tojásokat is, addig gyömöszkölöm, amíg közepesen kemény tésztát kapok.

A sütőt 160 fokra (légkeverésen) előmelegítem, a tepsi(ke)t sütőpapírral kibélelem. A sütési hőfok normál sütőben 180 fok. A tésztát a kiszúróformákkal kiszaggatom, a tepsire helyezem, majd kb. 8 perc alatt készre sütöm. Ekkor még nem teljesen kemény a megsült tészta, de hűlés közben megkeményedik.

A süteményeket rácsra téve kihűtöm, majd díszítem. Ha fenyődísznek szánom, a tepsiből kivéve még forrón hurkapálcával lyukat fúrok a süteményekbe, hogy később fel lehessen akasztani. A hagyományos díszítéshez a félig felvert tojásfehérjékbe annyi porcukrot keverek, hogy sűrűn folyós massza legyen, ezt nejlonzacskóba töltöm, aminek a sarkát kicsit levágom, és már lehet is díszíteni. A dekortollas verziót a dobozon található útmutatás szerint végzem, érdemes a tollakat használat után/közben meleg vízbe állítani, így folyékony marad a festék, ha újból használni akarom. Ha rusztikusabb díszítést szeretnénk, sütés előtt tojásfehérjével lekenjük a sütiket és mindenféle magokkal kidíszítjük (szezámmag, tökmag, mandulalapok stb.)

A díszített figurákat száradás után fémdobozban tárolom felhasználásig.