Szuper recept a Bezzeganya blogról.

A galuskához

30 dkg fagyasztott leveles spenót
30 dkg liszt (nálam tönköly fehér)
2 db tojás
kb. 2 dl víz
kiskanálnyi só

A mártáshoz

3 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
(10 dkg angolszalonna vagy sonka)
5 dkg vaj
egy nagy pohár tejföl fele
15 dkg juhtúró
só, frissen őrölt feketebors, szerecsendió

Először a mártást készítem el, mert erre fogom rászedni a kifőzött, lecsepegtetett nokedlit.
A vajat felolvasztom, megfuttatom rajta a felkarikázott újhagymát és fokhagymát, (hozzáadom a kisebb kockákra vágott sonkát) puhára párolom (kb. 3 perc). Leveszem a tűzről a lábost, belekeverem a tejfölt és a juhtúrót, kóstolás után sózom, borsozom, meghintem szerecsendióval, majd kis lángon összemelegítem.

A spenótot kiolvasztom, ha a levelek elég nagyok, apróbbra vágom. Keverőtálba teszem a lisztet, tojásokat, sót, beleöntöm a spenótot, és kb. 2 deci vízzel galuskatésztát készítek belőle. Sós vízben kifőzöm, szűrőben lecsepegtetem, hozzáadom a mártáshoz és pár percig összeforrósítom. Tálalásnál lehet még sajtot reszelni a tetejére.
Szezonális tipp: galuskát sült tök húsával is nagyon jól lehet készíteni (kevesebb liszt kell, mert nem annyira vizes, mint a spenót). A kész terméket tejföllel és reszelt sajttal ehetjük, de ha juhtúró kerül rá, az se rossz, ínyencek meg forgassák meg zsályás vajban, a siker garantált.