Ismét a Zsuzsi főz-ből:

Hagyományos túrógombóc

50 dkg túró
3 tojás
8 dkg búzadara

5 dkg vaj
zsemlemorzsa
a tálaláshoz cukor és tejföl

A túrót áttöröm, összekeverem a tojások sárgájával, a búzadarával és csipet sóval. Másik edényben kemény habbá verem a tojásfehérjét, majd kanalanként adagolva lazítom vele a túrós masszát. Ezután legalább két órát pihentetem, ezalatt a dara megszívhatja megát nedvességgel.
Amíg az alapanyag pihen, pirított morzsát készítek, ami nálam úgy történik, hogy a morzsát száraz serpenyőben pirítom meg, és csak ezután adom hozzá a vajat, így nem fog összecsomósodni.
A gombócokat forrásban levő sós vízben lassú forralással készre főzöm, a tapasztalatom az, hogy miután feljönnek a víz felszínére, még 5-6 perc kell nekik. A kész túrógombócot a morzsába forgatom, sok tejföllel és kristálycukorral meghintve tálalom (A kristálycukor nálam kötelező elem, szeretem, amikor ropog a fogam alatt. A tálalás is egy rituálé, a nagyobb darabokra vágott gombócot meghintem a cukorral, rákanalazom a tejfölt, és erre hintek még egy kis cukrot. Ez kevéssé egészséges, viszont nagyon finom, ahogy a meleg gombócra ráolvad a cukor és keveredik a tejföllel).

 

Gyors túrógombóc (Dr. Pepper blogjáról)

50 dkg túró
4 evőkanál liszt
2 tojás kettéválasztva
egy nagy csipet só
5 dkg vaj
zsemlemorzsa

Egy nagyobb lábosban felteszem a vizet forrni, ezalatt elkészítem a pirított morzsát úgy, mint az előző receptben. A túrót villával összetöröm, hozzáadom a lisztet, a sót, a tojássárgáját, és jól összedolgozom. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és két részletben hozzáadom a túróhoz. Az első felét alaposan belekeverem, a maradékot már óvatosabban forgatom bele. A masszából nedves kézzel gombócokat formázok, és óvatosan beleeresztem a forrásban levő vízbe. Miután a gombócok felemelkednek a víz felszínére, még öt percig főzöm, majd átszedem a zsemlemorzsába, meghempergetem őket és tálalom.

Zsemlemorzsa helyett darált cukros mákba is lehet forgatni, vagy morzsa nélkül tálalni tejföllel, lekvárral, vagy ami tetszik. Olyan is van, hogy sós tejföllel eszik a morzsába forgatott gombócot, ebben az esetben a tejföl elbír még egy kis kaprot és egy gerezd tört fokhagymát. Ezt a sós változatot akár köretként is el tudom képzelni mondjuk pörkölt mellé.